wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Sladkaya kolbasa - czyli słodka kiełbasa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł zaczerpnięty ze strony http://www.russianrecipes.co.nz Pyszny, nieco kaloryczny rosyjski deser :D

Sladkaya kolbasa - czyli słodka kiełbasa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sladkaya kolbasa - czyli słodka kiełbasa

 

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 400g herbatników
  • 70g zmielonych orzechów (bądź drobno posiekanych)- u mnie włoskie i laskowe
  • 100 g masła
  • przypawa do dań słodkich
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Sladkaya kolbasa - czyli słodka kiełbasa
W rondelku mieszamy jajko, cukier, mleko i kakao, przyprawę do dań słodkich, zagotowujemy na wolnym ogniu często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Masło rozpuszczamy. D miseczki wrzucamy rozdrobnione herbatniki, orzechy. Masę czekoladową mieszamy z masłem, zalewamy herbatniki, dokładnie mieszamy.



Na blat układamy folię spożywczą nakładamy wzdłuż połowę naszej masy, zwijamy ( na kształt kiełbasy:) z dwóch końców foli dociskamy masę do środka aby była bardziej ubiita, końce zawijamy w węzeł lub wiążemy gumką.



Odstawiamy deser na noc do lodówki.
Sladkaya kolbasa - czyli słodka kiełbasa
Efekt końcowy :)

Tagi:

kielbasa