Strona główna Śląski kołacz z makiem

Śląski kołacz z makiem

Madija offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 686
zdjęcia: 1 z 1
Śląski kołacz z makiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych


trudność: średne
czas:

Śląski kołacz z makiem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Śląski kołacz z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia. Mak: Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac. Kruszonka: Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląski kołacz z makiem (strona 1 z 1)  
muminka

muminka
offline

2012-03-13 10:46
dziękuje za przepis przyda mi się przed weselichem :) oczywiście 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino Dyniowe buchty z marmoladą
Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią Lekkie ciasto z malinami
Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit Kakaowo - serowe ciasto
Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi Aromatyczne ciasto z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane