Strona główna Śląski kołacz z makiem

Śląski kołacz z makiem

Madija - Przepis na: Śląski kołacz z makiem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 686
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Śląski kołacz z makiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych


trudność: średne
czas:

Śląski kołacz z makiem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Śląski kołacz z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia. Mak: Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac. Kruszonka: Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląski kołacz z makiem (strona 1 z 1)  
muminka

muminka
offline

2012-03-13 10:46
dziękuje za przepis przyda mi się przed weselichem :) oczywiście 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką Ciasto z jabłkami Ciasto na białkach ze śliwkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane