Strona główna Śląski kołacz z makiem

Śląski kołacz z makiem

Madija - Przepis na: Śląski kołacz z makiem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 686
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Śląski kołacz z makiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych


trudność: średne
czas:

Śląski kołacz z makiem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Śląski kołacz z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia. Mak: Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac. Kruszonka: Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląski kołacz z makiem (strona 1 z 1)  
muminka

muminka
offline

2012-03-13 10:46
dziękuje za przepis przyda mi się przed weselichem :) oczywiście 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką Tarta jabłecznik Łaciate ciasto z owocami
Ciasto kakaowe z śliwkami Ciasto śliwkowe Eli Placek ze śliwkami
Malinowe fale dunaju Ciasto Eli z jabłkami i orzechami Tarta z ricottą i gruszką
Jabłecznik pod kukurydzianą skorupką Wieniec z żurawiną i jabłkami Mus o smaku pistacjowym

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane