dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Słodki chlebek z cukinią i bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze ciasto z cukinią! Puszyste, wilgotne, w sam raz słodkie. W smaku, przez dodatek cynamonu, smakuje trochę podobnie do piernika. Bardzo prosty w wykonaniu. Musicie go upiec ;)

Słodki chlebek z cukinią i bananem

Składniki:

Słodki chlebek z cukinią i bananem

ciasto

  • 200 g cukinii
  • dojrzały, mały banan (ok.90 g po obraniu)
  • 200 g mąki pszennej
  • 110 g (1/2 szklanka) cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Słodki chlebek z cukinią i bananem

ciasto

Cukinię zetrzeć na tace o grubych oczkach, nie odciskać.
Banan dobrze rozgnieść widelcem.

Do miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, sok z cytryny, przygotowaną cukinię i banan, mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.

Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do foremki keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 50 minut.