Sos serowy

Babcia Halinka - Przepis na: Sos serowy offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos serowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 8

Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając czekać aż sos


trudność: średne
czas:

Sos serowy - SKŁADNIKI:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 250 g gorącego mleka
  • 4 łyżki śmietanki
  • 4 łyżki tartego ementalera
  • 4 łyzki tartego gruyera
  • sól
  • pieprz

Sos serowy - PRZYGOTOWANIE:

Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać gorące mleko stale mieszając czekać aż sos zgęstnieje. Pogotować ok 3 minuty. Dodać sól i pieprz a następnie utarte sery, wymieszać. Jeżeli przygotowanego sosu nie zużyjemy od razu należy na wierzch nalać roztopionego masła aby się utworzył twardy kożuch.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos serowy (strona 1 z 1)  
darek112

darek112
offline

2008-12-22 19:45
:)
Skomentuj
Oceń:
0
karita

karita
offline

2009-06-05 13:30
Nie ma to jak kuchnia Babci Halinki! :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Domowe hamburgery Budyń o smaku dyni Placuszki z twarogu
Ciasteczka a`la palmiery Palmiery takie małe a takie pyszne Jogurt grecki z pysznymi dodatkami
Deser jogurtowo-cynamonowy Naleśniki o smaku migdałowym Owsianka na słodko z gruszką i śliwką
Lekki deser ze śliwkami Szczypiorkowa pasta z makreli Zapiekanki z pieczarkami i serem królewskim

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane