marys24

marys24

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Spaghetti alla carbonara 2.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti alla carbonara , czyli spaghetti węglarzy.

Spaghetti alla carbonara 2.

Składniki:

Spaghetti alla carbonara 2.

 

  • 500 g spaghetti,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 duże jajka + 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej

Sposób przygotowania:

Spaghetti alla carbonara 2.
Podstawowym składnikami sosu do carbonary są boczek (pancetta), jajka, parmezan oraz czarny pieprz, ale często dodaje się też do niego śmietanę. Po takim daniu na pewno nie zabraknie nam sił na noszenie ciężarów. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj; czosnek przeciśnij przez praskę. W kubku wymieszaj jajka ze śmietaną. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 1 minutę. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj boczek i smaż, aż się przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, szybko dodaj gorący boczek oraz śmietanę i wymieszaj w ciepłym garnku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.

Tagi:

jajko jajka