pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!

Spaghetti alla nowalijka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie wykonane w szybkowarze, ale można również gotować tradycyjnie.

Spaghetti alla nowalijka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti alla nowalijka

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti alla nowalijka
Kapustę szatkujemy, cukinię (nie obieraną) kroimy w ćwiartki, paprykę w kosteczkę, marchew trzemy na tarce jarzynowej. Pomidory nacinam, a następnie zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki i miksuję na przecier. Na spód szybkowaru (można również użyć tradycyjnego garnka, wtedy czas gotowania będzie dłuższy) wsypuję suszone: żurawinę oraz śliwki. Zalewam wywarem warzywnym i rozpoczynam gotowanie. Następnie wsypuję pokrojone warzywa oraz przyprawy ziołowe wraz z solą. Zalewam jeszcze przecierem i rozpoczynam gotowanie w szybkowarze. Garuję 4-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aby zagęścić sos. Podajemy z makaronem spaghetti posypane startym serem pleśniowym - gorgonzola. Smacznego!
Spaghetti alla nowalijka
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy
Spaghetti alla nowalijka
Gotowanie rozpoczynamy od śliwek i żurawiny
Spaghetti alla nowalijka
Następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy
Spaghetti alla nowalijka
Na sam koniec wlewam przecier i zagęszczam sos