Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Stefanka na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kakaowe ciasto z kaszą manną

Stefanka na herbatnikach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Stefanka na herbatnikach

 

  • Składniki:

 

  • mleko - 0,5 l
  • cukier - 0,5 szklanki
  • cukier waniliowy
  • margaryna - 1 kostka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • herbatniki - ok.2-3 paczki

 

Sposób przygotowania:

Stefanka na herbatnikach
Blachę wykładamy folią , smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą herbatników. Kakao mieszamy z niewielka ilością wody (tak by nie było grudek). W garnku mieszamy mleko, cukier i cukier waniliowy, margarynę. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia margaryny. Dodajemy kaszę manną i kakao. Mieszamy. (powinna wyjśc brązowa maź o konsystencji gęstej śmietany). Ciepłą masę wylewamy na blachę. Gdzieniegdzie układamy kolejna warstwą herbatników. Odstawiamy do chłodzenia na kilka godzin ( a najlepiej na noc )Ciasto najlepiej w małej blaszce, ( wyjdzie wysokie ) , ale nie ma żadnych przeciwskazań , żeby korzytac z dużej.
Stefanka na herbatnikach
Kakaowe ciasto z kaszą manną na herbatnikach
Stefanka na herbatnikach
Kakaowe ciasto z kaszą manną na herbatnikach