mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Steki wieprzowe z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne mini steki z wyśmienitymi kurkami

Steki wieprzowe z kurkami

Składniki:

Steki wieprzowe z kurkami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe po 300g
  • 400g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 100ml śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl białego wina
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Steki wieprzowe z kurkami
Cytrynę umyć, wycisnąć z niej sok. Cebulę obrać, umyć i posiekać. W garnku zagotować 500ml wody. Kurki oczyścić, umyć, większe przekroić na połówki, wrzucić na wrzątek, obgotować przez 3minuty, osączyć. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i kurki, przesmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Trzymać w ciepłym miejscu. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry, smażyć na oliwie z każdej strony po 3minuty, przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, trzymać w ciepłym miejscu. Do sosu ze smażenia dodać wino i śmietanę, wymieszać, podgrzewać 2minuty, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso, kurki, wlać sok z cytryny, wrzucić szczypiorek i podgrzać.