Piernick

Piernick

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Steki z karkówki z sosem worcester

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe steki - bardzo ważne żeby sos worcester był koniecznie oryginalny angielski - jest dostępny w większych marketach

Steki z karkówki  z sosem worcester

Składniki:

Steki z karkówki z sosem worcester

 

  • karkówka wieprzowa bk. średniej wielkości - 1,2 do 1,3 kg
  • sos worcestershire 3 do 5 łyżkek stołwych (koniecznie oryginalny angielski - jest dostępny w większych marketach
  • 1-2 ząbki czosnku (nie koniecznie)
  • 1/3 do 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz świeżo zmielony

 

 

Sposób przygotowania:

Steki z karkówki z sosem worcester
Karczek pokrajać na niezbyt grube plastry, lekko rozbić, następnie posypać solą i pieprzem do smaku. Czonek wycisnąć przez praskę włożyć do oleju, dolać sos worcester i energicznie wymieszać. Plastry obustronnie maczać w powstałej marynacie i układać w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym. Resztę marynaty wlać do steków i całość odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Jeżeli nie mamy czasu to można skrócić do 1 godziny. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni najlepiej z włączonym termoobiegiem ok. 1 godz. i 15 min., w tym 10  minut w drugiej połowie bez przykrycia, pilnując aby nie wyschły. W razie potrzeby należy wlać pod koniec 2 do 3 łyżek wody.

Tagi:

sosy