nunciaaa

nunciaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Strucla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto ! Pyszna strucla!

Strucla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 30 dag mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 6 dkg tłuszczu (rozpuścić)
  • szczypta soli
  • Mak:
  • 25 dkg maku
  • 15 dkg cukru
  • 2 całe jajka
  • 1/3 kostki margaryny
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Strucla
Mak: musimy ugotować a następnie ostudzić odlać wodę oraz przekręcić dwa razy przez maszynkę. Cukier z margaryną dokładnie utrzeć potem dodać jajka. Po wymieszaniu dodajemy utarty mak i olejek. Ciasto: Mleko, margarynę , sól, cukier wszystko razem roztapiamy w garnuszku na małym ogniu. Drożdże rozpuścić w odrobinie mąki cukru oraz mleka i pozostawić do wyrośnięcia.Wszystko razem wymieszać i dobrze ugnieść Piec na wolnym ogniu około 1 godz
Strucla
Na zdjęciu pokazane jest jak trzeba dobrze ugnieśc nasze ciasto
Strucla
Trzeba bardzo dobrze rowałkować ciasto aby móc zawinąć w środek mak
Strucla
Gdy już mak nałozymy trzeba delikatnie zawijać tak jak pokazane na zdjęciu
Strucla
Gotowe ciasto zawijamy w papier i do korytka