Mizolec

Mizolec

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Surówka z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowo, szybko i tanio:) No i coś na ząb dla wegetarian:)

Surówka z sosem chrzanowym

Składniki:

Surówka z sosem chrzanowym

 

  • mała główka młodej kapusty (40-50 dag), a jeśli nie mamy to możemy ją zastąpić pekińską czy nawet włoską
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża papryka czerwona lub inna
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka chrzanu lub więcej (wedle upodobań)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Surówka z sosem chrzanowym
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, opłukaj i osusz. Posól i odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby puściła sok. Pomidory umyj, pokrój na osiem części (pamiętaj o wycięciu nasady ogonków). Kilka cząstek odłóż. Ogórki cienko obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w niezbyt długie cienkie paseczki. Wszystkie warzywa dodaj do kapusty i wymieszaj. Jogurt połącz z chrzanem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Polej surówkę gotowym sosem, delikatnie wymieszaj. Udekoruj wierzch posiekaną natką i kawałkami pomidorów