Świąteczny pień

Ciasta « poprzedni | następny »
ADAIDA - Przepis na: Świąteczny pień offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
Świąteczny pień
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto wymaga dużo pracy i nie należy do najłatwiejszych,ale warto go zrobić bo jest bardzo smaczne.


trudność: średne
czas:

Świąteczny pień - SKŁADNIKI:

Świąteczny pień - PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozdziel.Mąki przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Do piany dodawaj stopniowo mąkę i żółtka,dokładnie wymieszaj.Ciasto rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz 10 min. w temp.200st.Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy,przykryj ściereczką,zroluj,pozostaw do przestygnięcia.Zagotuj mleko.Odlej 1/4 szkl. i rozpuść żelatynę.Ubij żółtka z cukrem pudrem,dodaj mąkę kukurydzianą i kakao.Wlej ciepłe mleko,zagotuj.Do gorącej masy dodaj żelatynę,wymieszaj,studź.Biszkopt rozwiń,posmaruj 1/2 kremu i za pomocą ściereczki ponownie zwiń roladę.Resztę kremu posmaruj wierzch rolady.Widelcem zrób podłużne bruzdy,imitujące wzór kory drzewa.Wstaw na 2 godziny do lodówki


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pień  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane