Świąteczny pień

Ciasta « poprzedni | następny »
ADAIDA offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
Świąteczny pień
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto wymaga dużo pracy i nie należy do najłatwiejszych,ale warto go zrobić bo jest bardzo smaczne.


trudność: średne
czas:

Świąteczny pień - SKŁADNIKI:

Świąteczny pień - PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozdziel.Mąki przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Do piany dodawaj stopniowo mąkę i żółtka,dokładnie wymieszaj.Ciasto rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz 10 min. w temp.200st.Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy,przykryj ściereczką,zroluj,pozostaw do przestygnięcia.Zagotuj mleko.Odlej 1/4 szkl. i rozpuść żelatynę.Ubij żółtka z cukrem pudrem,dodaj mąkę kukurydzianą i kakao.Wlej ciepłe mleko,zagotuj.Do gorącej masy dodaj żelatynę,wymieszaj,studź.Biszkopt rozwiń,posmaruj 1/2 kremu i za pomocą ściereczki ponownie zwiń roladę.Resztę kremu posmaruj wierzch rolady.Widelcem zrób podłużne bruzdy,imitujące wzór kory drzewa.Wstaw na 2 godziny do lodówki


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pień  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino Dyniowe buchty z marmoladą
Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią Lekkie ciasto z malinami
Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit Kakaowo - serowe ciasto
Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi Aromatyczne ciasto z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane