Świąteczny pień

Ciasta « poprzedni | następny »
ADAIDA - Przepis na: Świąteczny pień offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 97
Świąteczny pień
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto wymaga dużo pracy i nie należy do najłatwiejszych,ale warto go zrobić bo jest bardzo smaczne.


trudność: średne
czas:

Świąteczny pień - SKŁADNIKI:

Świąteczny pień - PRZYGOTOWANIE:

Jajka rozdziel.Mąki przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Do piany dodawaj stopniowo mąkę i żółtka,dokładnie wymieszaj.Ciasto rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz 10 min. w temp.200st.Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy,przykryj ściereczką,zroluj,pozostaw do przestygnięcia.Zagotuj mleko.Odlej 1/4 szkl. i rozpuść żelatynę.Ubij żółtka z cukrem pudrem,dodaj mąkę kukurydzianą i kakao.Wlej ciepłe mleko,zagotuj.Do gorącej masy dodaj żelatynę,wymieszaj,studź.Biszkopt rozwiń,posmaruj 1/2 kremu i za pomocą ściereczki ponownie zwiń roladę.Resztę kremu posmaruj wierzch rolady.Widelcem zrób podłużne bruzdy,imitujące wzór kory drzewa.Wstaw na 2 godziny do lodówki


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny pień  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią
Sernik z bezą i brzoskwiniami Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj