ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Świąteczny pień

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto wymaga dużo pracy i nie należy do najłatwiejszych,ale warto go zrobić bo jest bardzo smaczne.

Świąteczny pień

Składniki:

Świąteczny pień

Sposób przygotowania:

Świąteczny pień

Jajka rozdziel.Mąki przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Do piany dodawaj stopniowo mąkę i żółtka,dokładnie wymieszaj.Ciasto rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz 10 min. w temp.200st.Po upieczeniu ciasto wyjmij z blachy,przykryj ściereczką,zroluj,pozostaw do przestygnięcia.Zagotuj mleko.Odlej 1/4 szkl. i rozpuść żelatynę.Ubij żółtka z cukrem pudrem,dodaj mąkę kukurydzianą i kakao.Wlej ciepłe mleko,zagotuj.Do gorącej masy dodaj żelatynę,wymieszaj,studź.Biszkopt rozwiń,posmaruj 1/2 kremu i za pomocą ściereczki ponownie zwiń roladę.Resztę kremu posmaruj wierzch rolady.Widelcem zrób podłużne bruzdy,imitujące wzór kory drzewa.Wstaw na 2 godziny do lodówki

Redakcja poleca: