p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Świąteczny śledzik w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świąteczny śledzik w oleju z żurawiną wg mojego męża

Świąteczny śledzik w oleju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczny śledzik w oleju

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny śledzik w oleju
Śledziowe płaty dzień wcześniej moczymy w zimnej wodzie lub w mleku. Nazajutrz, odsączamy je i suszymy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je w cienkie paseczki. Cebulę, ogórki i paprykę siekamy w drobną kosteczkę. Żurawinę suszoną zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż zmiękną. Pokrojone śledzie układamy warstwowo, przekładając je posiekanymi warzywami, za każdym razem posypując je pieprzem i skrapiając sokiem z cytryny. Ostatnia warstwa sałatki to ogórek i cebulka, na powierzchni układamy odsączone z wody i osuszone żurawiny. Całość zalewamy olejem, możemy delikatnie podważyć brzegi tak by spłynął przez wszystkie warstwy. Doprawiamy na koniec pieprzem. Przygotowaną sałatkę wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby smaki się połączyły. Nazajutrz jest doskonała do konsumpcji.
Świąteczny śledzik w oleju
za każdym razem posypując je pieprzem i skrapiając sokiem z cytryny
Świąteczny śledzik w oleju
czerwoną paprykę siekamy w drobną kosteczkę i układamy jako jedną z warstw
Świąteczny śledzik w oleju
sałatkę śledziową doprawiamy na koniec pieprzem czarnym