Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Świąteczny wieniec orzechowo-żurawinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie orzechów włoskich i żurawiny kiedyś było dla mnie zaskakujące, a dziś nie wyobrażam sobie lepszej kombinacji.

Świąteczny wieniec orzechowo-żurawinowy

Składniki:

Świąteczny wieniec orzechowo-żurawinowy

Biszkopt orzechowy

Krem orzechowy

Dodatkowo

  • konfitura żurawinowa
  • orzechy do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Świąteczny wieniec orzechowo-żurawinowy
Białka ubij na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, całość ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Do tak powstałej piany dodaj żółtka i olej, a kiedy się połączą wsyp orzechy proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Ciasto delikatnie połącz po czym przelej do tortownicy z kominem i piecz 40min w 160stop.

W międzyczasie przygotuj krem.

W rondelku podgrzej śmietankę a kiedy zacznie wrzeć dodaj mielone orzechy, całość gotuj do momentu aż masa orzechowa stanie się gęsta jak budyń. Jajka ubij z cukrem na parze, po ostudzeniu masy jajowej zacznij stopniowo dodawać ją do roztartego masła, na koniec dodaj masę orzechową.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na trzy części, każdą warstwę ciasta smaruj kremem i konfiturą żurawinową.

Gotowe ciasto pokryj resztą kremu i posyp orzechami.