Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szare kluski wg Buni wersja 3

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam te kluski jeść ale przez wiele lat nie znosiłam robić bo na całą rodzinę trzeba było trzeć olbrzymie ilości ziemniaków.

Szare kluski wg Buni wersja 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szare kluski wg Buni wersja 3

 

 

Sposób przygotowania:

Szare kluski wg Buni wersja 3
Ziemniaki utrzeć w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko ( lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ). Odcisnąć ziemniaki *.Sucha masę włożyć do miski .Dodać jajko , mąki , sól i proszek do pieczenia .Dobrze wymieszać .Masa ma mieć konsystencję jak na kluski kładzione . Nastawić osoloną wodę w dużym garnku . Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni . Cebulę kroimy w pół piórka i smażymy na złoto na łyżce oleju. Łączymy ze skwarkami. Na wrzącą wodę kładziemy łyżeczką moczoną we wrzątku kluski i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić przelewając przez sito. Wrzucić na patelnie ze skwarkami i cebulą. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut na małym gazie. Posypać natką pietruszki. Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) . * Podpowiem teraz pomysł na odciskanie ziemniaków, który może z lekka zaszokować. Otóż bierzemy nową podkolanówkę (z elastilu ) - wkładamy do niej utartą pulpę ziemniaczaną - i zawiązujemy wiszącą na kranie nad podstawioną miską. Sok ścieka do miski. Potem zlewamy płyn znad osiadłej na dnie skrobi ,którą dodajemy zamiast mąki ziemniaczanej . ** Można przygotować wcześniej - pokryte tłuszczem przykryć na patelni pokrywką lub folią aluminiową by nie obeschły i potem odsmażyć.
Szare kluski wg Buni wersja 3
Na zdjęciu widać poszczególne etapy obróbki ziemniaków
Szare kluski wg Buni wersja 3
Do odciśnietej masy ziemniaczanej dodać jajko, mąki, proszek i szczypte soli
Szare kluski wg Buni wersja 3
Pokroić i usmażyć na złoto na oleju cebulkę
Szare kluski wg Buni wersja 3
Usmażyć skwareczki z boczku - dodac do nich cebulę i odcedzone kluski

Tagi:

jajko jajka