przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Szare kluski wg przejs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To podobno znana potrawa, lecz ja odkryłam ja niedawno :) Przepis dostałam od mamy koleżanki i robiłam je i jadłam pierwszy raz.

Szare kluski wg przejs Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szare kluski wg przejs

 

 

  • 20 dag boczku lub kiełbasy
  • 2 cebule
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szare kluski wg przejs
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub w malakserze (jak na placki). Masę należy odcisnąć z nadmiaru wodu. Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną , a także sól i pieprz. Masa powinna być gęsta, gęstsza niż na placki, jeśli jest nadal za rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. W sporym garnku zagotowujemy dość dużo ody (mniej więcej 3/4 wysokości garnka). Wodę solimy. Ciasto przekłądamy na talerz lub deskę do krojenia i za pomocą łyżeczki wrzucamy niebyt duze kluski. Łyżkę za każdym razem moczymy we wrzątku, dzięki czemu masa będzie lepiej odrywala się od łyżeczki. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze około 10 minut, po czym wyjmujemy je i odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pokrojoną kiełbasę (lub boczek). Okraszamy tym nasze kluseczki.
Szare kluski wg przejs
To tania i prosta potrawa, więc super nadaje się na :kryzys" w lodówce.