dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Szarlotka 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna szarlotka na długie, jesienne wieczory.

Szarlotka 2

Składniki:

Szarlotka 2

 

  • Przygotuj:
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • oraz 1,5 – 2 kg prażonych jabłek

Sposób przygotowania:

Szarlotka 2
Na początku posiekaj margarynę z mąką. Potem dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier i śmietanę. Wszystko zagnieć na ciasto. Następnie ciasto podziel na dwie części, zwiń w folię i włóż do lodówki, by się schłodziły. Potem jedną część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Upraż jabłka i wyłóż je na ciasto. Drugą część ciasta wyłożyć na jabłka. W dalszej kolejności ciasto należy nakłuć widelcem. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!