Piotr_Walczak

Piotr_Walczak

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Szaszłyki satay z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio byliśmy na szybkim obiedzie na mieście, gdzie na przystawkę zaryzykowaliśmy i wzięliśmy "Kurczaka Satay". Tak nam zasmakował, że postanowiliśmy przygotować naszą wersję. Z indykiem, gdyż kurczaka nie uznajemy za mięso.

Szaszłyki satay z indyka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki satay z indyka

 

  • 400g piersi z indyka
  • Paczka rucoli
  • Patyczki do szaszłyków
  • Sos słodkie chilli

 

  • Do marynaty:
  • 100ml sosy sojowego jasnego
  • Czubata łyżka miodu
  • Kilka ząbków czosnku
  • Łyżeczka imbiru w proszku
  • 40ml rumu (bądź wódki)

Sposób przygotowania:

Szaszłyki satay z indyka
Po pierwsze marynata - wszystkie jej składniki dodać do dużej miski (czosnek wycisnąć) i wymieszać dokładnie, by stworzyły spójny sos. Indyka (a jak ktoś woli kurczaka - powinno być równie dobre, lecz my wolimy nie używać piersi z kurczaka i zamiast nich kupować pierś z indyka) pokroić na średniej wielkości kostkę (ok. 2cm), dodać do marynaty i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. W naszym przypadku indyk "leżakował" całą noc.Indyka odsączyć z nadmiaru marynaty i nabijać na namoczone chwilę wcześniej w wodzie patyczki. Na jeden patyczek nabić ok 6 kawałków. Nam dało to 6 szaszłyków.Patelnię grillową rozgrzać, posmarować małą ilością oleju. Indyka smażyć po kilka minut z każdej strony. Należy uważać, bo miód z marynaty może szybko się przypalić.Na talerzu ułożyć rucolę. Na nią nakładać szaszłyki. Podawać z podanym w małej miseczce sosem słodkie chilli. Smacznego!
Szaszłyki satay z indyka
Etap 1 - Indyk przygotowany do grillowania