Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Szparagi w cieście francuskim 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szparagi w cieście francuskim z dodatkiem sera i szynki, nowe doznania smakowe dla każdego z nas

Szparagi w cieście francuskim 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi w cieście francuskim 3

 

  • Zielone szparagi - 500g
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Szynka - 150g
  • Ser - 100g
  • Masło - 50g
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Sól
  • Szczypta cukru
  • Żółtko

Sposób przygotowania:

Szparagi w cieście francuskim 3
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, sól, sok z cytryny i masło i gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy szparagi. Opłukujemy je pod bieżącą wodą i suszymy, obcinamy nożem końcówki około 2-3 cm w zależności od tego jak grube mamy szparagi. Do gotującego się wywaru wkładamy szparagi główką do góry, gotujemy od 5 do 10 min aż będą miękkie (sprawdzamy co jakiś czas widelcem. Ugotowane odsączamy na papierowym ręczniku. Ciasto francuskie tniemy na prostokąty o wymiarach mniej więcej 5cmx10cm. Układamy na nich plasterki szynki, szparagi i posypujemy startym serem. Gotowe zaklejamy i smarujemy żółtkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C do momentu aż ciasto zarumieni się. Gotowe można podawać z ulubionym sosem.
Szparagi w cieście francuskim 3
Przygotowujemy szparagi, dokładnie je myjąc
Szparagi w cieście francuskim 3
Szparagi gotujemy w wywarze około 5-10 minut
Szparagi w cieście francuskim 3
Na porozcinane ciasto francuskie układamy szynkę, szparaki i posypujemy serem
Szparagi w cieście francuskim 3
Tak przygotowane sparagi wkładamy do rozgrzanego piekarnika