AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Szparagi zapiekane w jajecznicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zapiekanka ze szparagów i jajek z dodatkiem szczypiorku, cebulki i rzodkiewek. Smakuje zupełnie jak jajecznica z dodatkami, tylko mniej kaloryczna, bo prawie bez tłuszczu.

Szparagi zapiekane w jajecznicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagi zapiekane w jajecznicy

 

  • pęczek białych lub zielonych szparagów
  • 5-6 dużych jajek
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 7-8 rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • olej lub masło.

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane w jajecznicy
Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki; kroimy na połówki. Cebulki ze szczypiorkiem siekamy drobno, rzodkiewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, dno smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy. dorzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Masą jajeczną zalewamy szparagi. Zapiekamy ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C - do momentu, aż jajka się zetną i lekko przyrumienią. Podajemy na ciepło z pieczywem lub jako danie obiadowe, np: z ziemniakami. Można dodać do jajek ( jeszcze przed pieczeniem ) pokrojoną kiełbasę lub szynkę - wersja dla mięsożerców !!! SMACZNEGO :)
Szparagi zapiekane w jajecznicy
potrzebujemy pęczek szparagów, 3 cebulki ze szczypiorkiem i ok. 7-8 rzodkiewek oraz 5-6 jajek.
Szparagi zapiekane w jajecznicy
Oczyszczone szparagi tniemy na połówki, cebulkę ze szczypiorkiem siekamy, rzodkiewki trzemy na tarce.
Szparagi zapiekane w jajecznicy
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy, dorzucamy posiekany szczypiorek, cebulkę i rzodkiewkę.
Szparagi zapiekane w jajecznicy
Masą jajeczną zalewamy szparagi, zapiekamy 30-35 minut w temp. 180 st. C.