Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Szpinak z pomidorami, papryką mozarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam, jako komplet witamin antyoksydacyjnych

Szpinak z pomidorami, papryką mozarellą

Składniki:

Szpinak z pomidorami, papryką mozarellą

 

  • Na 4 porcje:
  • 4 garście (200 g) szpinaku sałatkowego
  • 2 pokrojone w ósemki pomidory malinowe (300 g)
  • ½ pokrojonej w krążki pomarańczowej papryki (75 g)
  • ½ pokrojonej w krążki żółtej papryki (75 g)
  • suszony tymianek
  • 120 g pokrojonej w grubą kostkę mozarelli
  • Sos;
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka (15 g) oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Szpinak z pomidorami, papryką mozarellą

Umyty i osuszony szpinak porwij na kawałki, włóż do miski. Dodaj pomidory i paprykę, posyp tymiankiem, dodaj mozarellę i wymieszaj delikatnie

Sos: Wymieszaj olej z octem winnym, dopraw pieprzem i solą (lepiej mniej, niż więcej). Gotowym sosem polej surówkę i delikatnie wymieszaj.


130 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.