Szpinakowa tarta bez ciasta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niskokaloryczna, bezczelnie zdrowa, tarta szpinakowa bez ciasta

Szpinakowa tarta bez ciasta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa tarta bez ciasta

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowa tarta bez ciasta
Zaczynamy od wrzucenia zamrożonego szpinaku na patelnię. W międzyczasie przygotowujemy 'ciasto' - zarodki, mleko, jajko, białka i rozdrobnione tofu miksujemy, ale nie za długo, tak 'bez przekonania', grudki i tak zostaną, więc nie ma co się wysilać bez potrzeby. Jak szpinak zdelowacieje wrzucamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i hojnie solimy (nie za hojnie, łyżeczka wystarczy). Świeży szpinak blanszujemy na odrobinie masła i jak przy zamrożonym, dodajemy czosnek o sól. Włączamy piekarnik na cokolwiek nam działa, ale co najmniej 180 stopni. Jak szpinak z patelni zacznie wydawać charakterystyczny, szpinakowo-czosnkowy aromat (góra 20 minut od wrzucenia zmrożonej kostki na patelnię), przerzucamy wszystkie składniki do michy i mieszamy, mieszamy, aż ręka zaboli. W międzyczasie wrzucamy pół łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Przerzucamy do foremki, pieczemy 25 minut. Wyciągamy i jemy z sosem, czosnkowym (200 gram jogurtu naturalnego+3 ząbki czosnku+łyżeczka soli+szczypta pieprzu)
Szpinakowa tarta bez ciasta
Etap 1
Szpinakowa tarta bez ciasta
Etap 2
Szpinakowa tarta bez ciasta
Etap 3
Szpinakowa tarta bez ciasta
Etap 4