pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szynka wiejska

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak przyrządzoną wędlinę kładziemy na świeży chleb posmarowany masłem z odrobiną żurawiny na wierzch.

Szynka wiejska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka wiejska

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wiejska
Szynkę wieprzową dzielimy na kawałki ok 300-400g. Sól mieszamy z letnią wodą (powinien powstać roztwór nasycony), dodajemy saletrę, ziele angielskie całe, rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy. Wkładamy nasze szyneczki i peklujemy 2-3 dni w chłodnym miejscu. Następnie szyneczki lekko otrząsamy z zalewy peklującej i zawijamy w materiał lub pończochę. Wiążemy sznurkiem i wędzimy 2-3h w dymie z drzew owocowych. Wieszamy w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Szynka wiejska
Szynka wiejska w osłonce

Tagi:

szynka