mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

tagliatelle ze szpinakiem i fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świetne danie dla wielbicieli makaronu i szpinaku, polecam

tagliatelle ze szpinakiem i fasolą

Składniki:

tagliatelle ze szpinakiem i fasolą

 

  • na 4 osoby:
  • 400g makaronu wstążki
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 200g pieczarek
  • 500g mrożonego szpinaku
  • 100g serka mascarpone
  • bazylia, sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

tagliatelle ze szpinakiem i fasolą
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Następnie dodać pokrojone pieczarki i całość lekko dusić pod przykryciem. Dosyć często mieszać, doprawić solą i pieprzem, następnie zdjąć pokrywkę i odparować pieczarki. Potem dodać mrożony szpinak, często mieszać. Do podsmażonego dania dodać posiekaną bazylię i odsączoną fasolę. Ostatecznie dodać serek mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitego koloru. Ewentualnie doprawić. Na patelnię przełożyć ugotowany wcześniej makaron, całość wymieszać i podawać. Smacznego