peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Tarta z białym serem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podajemy jako deser lub serową przekąskę

Tarta z białym serem i rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z białym serem i rabarbarem

 

  • Na ciasto:

 

 

  • 2 żółtka

 

 

 

  • 0,5 opakowania cukru waniliowego

 

 

 

  • Na wyłożenie:

 

 

 

  • 1,5 opakowania cukru waniliowego

 

  • 2 białka

 

 

 

 

  • brązowy cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta z białym serem i rabarbarem
Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Tarta z białym serem i rabarbarem
Tarta z białym serem i rabarbarem - deser lub przekąska
Tarta z białym serem i rabarbarem
Tarta z białym serem i rabarbarem - deser lub przekąska
Tarta z białym serem i rabarbarem
Tarta z białym serem i rabarbarem - deser lub przekąska