Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proponuję dzisiaj na wczesną kolację tartę z podgrzybkami. Żeby było bardziej po polsku - to z dodatkiem oscypka.

Tarta z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z grzybami

 

  • Ciasto (kruche):
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • nieco wody (ok. 50 - 80 ml, zależy, ile ciasto przyjmie)
  • Farsz:
  • pół kg podgrzybków
  • cebula
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • jajko
  • duża garść potartego sera (u mnie oscypek)
  • szczypior do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta z grzybami
Przygotuj kruche ciasto: wysyp na stolnicę (blat) mąkę wymieszaną z solą, dodaj do niej pokrojone w małe kawałki zimne masło. Dodaj trochę wody i zagnieć szybko elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj wody. Ciasto owiń folią i schowaj do lodówki na co najmniej pół godziny. Możesz zrobić większą ilość, to co wykorzystasz - do lodówki, resztę podziel na porcje i schowaj do zamrażarki. Sezon na tarty przed nami... Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko na wielkość formy i wylep nim foremkę na tartę (porcja ciasta wystarcza na foremkę 28 cm). Nakłuj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. suchym grochem lub fasolką. Podpiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Przygotuj farsz - na dość dużej ilości oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone na dość duże kawałki oczyszczone grzyby i obsmaż szybko na dość dużym ogniu. Zmniejsz płomień, dodaj trochę wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmij pokrywkę, dopraw do smaku i duś jeszcze chwilę, aż cały płyn odparuje. Na podpieczony spód wyłóż grzyby i zalej śmietanką wymieszaną z jajkiem i potartym serem. Zapiekaj jeszcze ok. 20 minut, aż ładnie się zrumieni. Wyjmij, ostudź, podawaj. Nie tylko jako przekąskę, ale np. świetnie pasuje do czerwonego barszczu.
Tarta z grzybami
Ciastem wylep formę i ponakłuwaj je widelcem.
Tarta z grzybami
Jeżeli obciążysz spód tarty, ciasto będzie równe i nie wybrzuszone.
Tarta z grzybami
Duszone podgrzybki to gwóźdź programu - bez nich ani rusz.
Tarta z grzybami
Zalej farsz śmietanką z jajkiem i potartym oscypkiem