wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Tarta z grzybami i porami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wytrawna tarta jesienna - z grzybami leśnymi i porem oraz śmietanowo-jajecznym wypełnieniem. Smacznego

Tarta z grzybami i porami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z grzybami i porami

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tarta z grzybami i porami

Ciasto

Tarta z grzybami i porami
Ciasto owwinąć w folię i odłożyć do lodówki

Z mąki zmieszanej z solą i masła wyrobić kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę/jogurt i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wypiec spód do tarty ok 15 minut w 190 stopniach. Żeby się nie zwijały boki najlepiej przykryć folią aluminiową, którą po 10 minutach można ściągnąć.

ETAP 2:

Tarta z grzybami i porami
przesmażone pory na maśle do nadzienia na tartę

Pory umyć i pokroić w plasterki – następnie usmażyć na maśle ( ok 10 minut), przełożyć do miski.

ETAP 3:

Tarta z grzybami i porami
Przesmażone grzyby z czosnkiem do nadzienia

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i dodać grzyby. Smażyć ok 15 minut, posolić i popieprzyć, przełożyć do porów.

ETAP 4:

Tarta z grzybami i porami
nadzienie z porów i grzybów wymieszanych ze śmietaną i jajkami

W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sok z cytryny, posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do porów i grzybów.
Nadzienie wylać na podpieczony spód.
Piec w 180 stopniach przez 3 minut.


Tagi:

tarta pory