Sposób przygotowania:
Pyszna tarta z grzybami
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki, siekać nożem do czasu, aż powstaną grudki. Jajko roztrzepać z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Połowę zamrozić. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło i smażyć grzyby 5-10 minut, aż do odparowania soku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do grzybów. Wsypać zielony pieprz, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do przestudzenia. Formę do tarty wysmarować masłem (jeśli jest silikonowa, to nie trzeba). Stolnicę posypać mąką, bardzo cienko rozwałkować wyjęte z lodówki ciasto i dopasować do wielkości formy. Nawinąć ciasto na wałek, przenieść na formę, dokładnie wykleić wysokie brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć tartę i piec około 20 minut. Jajka wybić i roztrzepać widelcem. Wyjąć tartę z piekarnika, rozłożyć nadzienie grzybowe, zalać śmietaną z jajkami. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż nadzienie się upiecze. Podawać na gorąco.