marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tartaletki z pastą groszkową na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciastka kruche na słono wielokrotnie sprawdzają się w roli przystawek lub deserów w zależności, jaką masę lub pastę zastosujemy. Może być np. pasta zieleninowa z dodatkiem ostrej papryczki lub awokado lub pesto.

Tartaletki z pastą groszkową na ostro

Składniki:

Tartaletki z pastą groszkową na ostro

 

  • 500 g. mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła miękkiego,
  • 4 żółtka surowe lub ugotowane na twardo,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta kurkumy lub curry,
  • 300 g. groszku świeżego lub mrożonego,
  • 1 duża czuszka żółta lub zielona,
  • 16 szt. oliwek czarnych bezpestkowych,
  • szczypta kwasku cytrynowego lub pieprzu w tym samym smaku,
  • 1/2 l. wrzątku do obgotowania groszku.

Sposób przygotowania:

Tartaletki z pastą groszkową na ostro
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką masła. Zrobić dołek i wbić trzy lub cztery żółtka lub dodać ugotowane i posiekać  je, dodając kwaśnej śmietany, szczypty soli, kurkumy lub curry. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, a następnie wstawić w misce do lodówki na godzinę.

Groszek świeży lub mrożony przetrzeć przez sitko miękkie pałką i zebrać z dna sitka resztki pulpy z groszku. Mrożony groszek najpierw należy obgotować na lekko osolonym wrzątku. Doprawić kwaskiem cytrynowym lub pieprzem cytrynowym oraz oczyszczoną, opłukana i posiekaną na cienkie talarki czuszką i wymieszać łyżką pastę.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem kruchym, zalepiając je zwłaszcza na brzegach blaszek.

Ustawić foremki na kratce rusztowej lub na blasze. Piec ok. 20 min. jak się zrumienią, wyjmować szczypcami, przestudzić i wybić delikatnie babeczki na deskę do chleba.

Napełniać ciastka pastą groszkową i udekorować oliwką czarną.

Tagi:

tarta