Sposób przygotowania:
Jajeczne tartaletkiZaczynamy od wykonania ciasta na tartaletki: mąkę połączoną z przyprawami wysypujemy na stolnicę do środka wkładamy pokrojone w części miękkie masło oraz wlewamy wodę i wbijamy jajko. Wszystko razem zagniatamy. Gdy ciasto jest już gotowe wałkujemy je na grubość ok. 5 mm, następnie odmierzamy foremką kształt i wykrawamy koła.. Wykładamy ciastem wszystkie 8 foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Tartaletki pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 st. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie. Kroimy w kostkę suszone pomidory oraz mozzarellę, natomiast kabanosa kroimy w drobne plastry. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, aby się zeszkliła. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy z przyprawami oraz posiekanymi listkami bazylii.
Po upływie 30 min wyciągamy tartaletki z pieca wkładamy do każdej cebulkę, kabanosy, pomidory oraz ser i zalewamy roztrzepanymi jajkami. Całość wkładamy z powrotem do pieca na ok. 20 min. Tartaletki podajemy udekorowane listkami bazylii.
Jeśli szukacie więcej jajecznych inspiracji sprawdźcie koniecznie przepis na Pastę jajeczną! >>>