Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Tatar ze śledzia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepis znalazłam kilka lat temu w broszurce "Norge/Kirill GOLITSKIY" - od tej chwili jest moim stałym przepisem

Tatar ze śledzia

Składniki:

Tatar ze śledzia

 

  • solone filety śledziowe - 2 szt
  • jabłko, najlepiej zielone - 1 szt
  • chleb pszenny - 1 kromka
  • jajko - 1 szt
  • cebulki szalotki - 3 szt
  • mleko,
  • olej słonecznikowy,
  • sok z cytryny,
  • ocet jabłkowy (w moich przepisach),
  • cytryna lub jabłko - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzia
Obrany i oczyszczony filet śledziowy namoczyć w mleku. W mleku namoczyć również kromkę chleba. Jajko ugotować na twardo, szalotki obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Filety ze śledzia osączyć i posiekać. Odcisnąć namoczony chleb. Filety i chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. dodać parę kropel oleju, tak aby otrzymać gęstą gładką masę. Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Tatar udekorować półplasterkami cytryny lub jabłka. Podajemy go z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.