dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tort brownie z masą żółtkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Prosty, szybki w przygotowaniu tort z ciasta brownie. Masa również nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Wylewa się ją gorącą na poszczególne blaty ciasta. Ciemne od kakao, wilgotne, trochę ciężkie ciasto i żółta od żółtek masa budyniowa.

Tort brownie z masą żółtkową

Składniki:

Tort brownie z masą żółtkową

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1 i 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 2 zaokrąglone łyżeczki sody

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

  • 1 szklanka oleju

 

 

  • 1 szklanka wrzącej wody

 

  • Masa:

 

  • 500 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 6 żółtek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort brownie z masą żółtkową
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i kawę rozpuszczalną. Wszystko wymieszać łyżką. Wlać mleko, olej, dodać jajka, wszystko razem zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto jest dość rzadkie. Wlać do wyłożonych papierem do pieczenia 2 tortownic o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40 minut. Ostudzić. Ciasta przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć gorącym kremem, posypać cukrową posypką. 1 i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego wlać do dużej patelni, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa: Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego zmiksować w misce. Patelnię zastawić z palnika, wlać mieszankę żółtkowo- mleczną. Patelnię ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia masy. Do gorącej masy dodać pokrojone masło, wymieszać do jego rozpuszczenia. Gorącą masą (na każdą warstwę po 1/4 masy) przekładać blaty ciasta.