jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyjątkowy tort czekoladowy na większe uroczystości

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • CIASTO:
  • 12 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag czekolady w proszku
  • 25 dag migdałów
  • MASA MIGDAŁOWA;
  • 25 dag cukru
  • 25 migdałów
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka wody
  • LUKIER;
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
CIASTO:

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. mieszając dodać czekoladę w proszku, zmielone migdały oraz ubitą z białek pianę. Przełożyć ciasto do wysypanej mąką tortownicy.

Piec około 1 godziny.

Następnego dnia tort przekroić na 2 krążki.

MASA MIGDAŁOWA:

Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. wsypać sparzone, obrane i zmielone migdały, zagotować. Włożyć do miski, ucierać, dodając drobno utłuczoną wanilię i sok cytrynowy.

Masą przełożyć tort. Tort polać lukrem z cukru, utartej czekolady, masła i śmietanki, które podgrzewamy w rondelku, uważając, by się nie zagotowały.