kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tort czekoladowy z nutą advvokata i rumu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne ciasto tortowe rozpływa się w ustach !!! ciekawa odmiana dla tradycyjnego ciasta biszkoptowego.

Tort czekoladowy  z nutą  advvokata i rumu

Składniki:

Tort czekoladowy z nutą advvokata i rumu

 

  • ciasto
  • 10 jaj
  • 1 i 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 2/3 szkl oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do piecz
  • 2 łyżki kakao

 

  • masa z adwokatem:
  • kostka masła 25 dkg
  • gotowa masa adwokatowa w puszce

 

  • krem czekoladowo -rumowy
  • kostka masła 25 dkg
  • budyń czekoladowy
  • łyżka mąki pszennej
  • czubata szkl cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 szkl mleka
  • kieliszek rumu najlepiej 80 %

 

 

  • ponadto:
  • papier do pieczenia
  • płatki czekolady do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z nutą advvokata i rumu
Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać wodę i olej. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem i dodać do żółtek. Z białek ubić pianę, dodac do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na pół do jednej częsci dodać kakao . Piec osobno w wyłożonej papierem małej tortownicy 24 cm . przez ok 40 min w 170 * C. Po wystudzeniu obydwa placki przekroić na pół. Masa z adwoKatem: Do utartego do białości masła dodawać po łyżce masy adwokatowej. Krem czekoladowo-rumowy: 2 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrami , w osobnej misce rozmieszać budyń , mąkę i 1/2 szkl mleka. Rozmieszaną mąke i budyń wlać do mleka i zagotować aż delikatnie zgęstnieje. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce wystudzonego budyniu , na koniec wlać rum . Ciasto: na jasny blat wyłożyć połowę masy z adwokatem, przykryć ciemnym , posmarować masą kakaową przykryć jasnym blatem , posmarować reszta masy adwokatowej, przykryć ciemnym ciastem , udekorować reszta masy czekoladowej i obsypać płatkami czekolady. schłodzić w lodówce.