Pani Ka

Pani Ka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Tort jabłkowy z Normandii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

To okrągły, słodki spód wyłożony jabłkami, idealny na deser!

Tort jabłkowy z Normandii

Składniki:

Tort jabłkowy z Normandii

 

  • CIASTO:
  • 200 g mąki, plus trochę do posypywania
  • szczypta soli
  • 1 ubite jajo
  • 115 g posiekanego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki stołowe zimnej wody
  • fasola do pieczenia
  • 1 ubite jajko do posmarowania wierzchu

 

  • NADZIENIE:
  • 6 jabłek deserowych
  • 25 g masła
  • 25 g cukru pudru, plus trochę dodatkowo do posypania
  • 3 krople esencji waniliowej

 

  • POLEWA:
  • 115 g dżemu morelowego
  • 1 łyżka stołowa wody lub calvadosu

Sposób przygotowania:

Tort jabłkowy z Normandii
1. Wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Zrób dłonią zagłębienie na środku mąki i wrzuć do niego ubite jajo, masło i cukier. Wymieszaj i wyrób palcami na gładką masę. Dodaj zmielone migdały i wodę, ale tylko w takim przypadku, gdyby ciasto było za bardzo zbite. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 2. W międzyczasie obierz 3 jabłka, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W rondelku, na małym ogniu rozpuść połowę masła. Dodaj pokrojone jabłka i gotuj na małym ogniu, aż będą zupełnie miękkie. Rozgnieć je na papkę, dodaj cukier i esencję waniliową i powoli gotuj mieszając, aż do odparowania soku. Odstaw do wystudzenia. 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i włóż je do 25 cm okrągłej tortownicy ze sprężyną. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i odstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. 4. Przykryj ciasto pergaminem*, a na wierzch nałóż fasolę. Piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto się zetnie. Usuń papier i fasolę, nasmaruj ubitym jajem i piecz przez następne 5 minut. Odstaw do wystudzenia. 5.Wypełnij wystudzony spód roztartymi jabłkami. Usuń gniazda nasienne z pozostałych jabłek, obierz je i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż plasterki równo wokół spodu. Rozpuść pozostałe masło i posmaruj nim jabłka, posyp po wierzchu cukrem i piecz przez następne 40 minut w temperaturze 180 st.C. 6. Dżem morelowy przetrzyj przez sitko do rondelka. Dodaj wodę lub calvados. Gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Polej owoce i ciasto. Pozostaw do wystudzenia, aż polewa się zetnie. *Przed pieczeniem przykryj ciasto pergaminem, a na wierzch nałóż fasolę, co zapobiegnie wyrośnięciu środka i załamaniu się brzegów. Możesz użyć suszoną fasolę lub specjalne kulki ceramiczne.