marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort ryżowy z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia tortu

Tort ryżowy z ananasem

Składniki:

Tort ryżowy z ananasem

 

  • 1/2 l mleka
  • 12 dag ryżu
  • 8 dag serka homogenizowanego
  • 5 dag cukru
  • 5 dag powideł morelowych
  • 5 dag masła
  • 2 dag bez orzechowych lub migdałowych
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Tort ryżowy z ananasem
Mleko zagotować z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ryż wypłukać, wsypać do mleka i gotować ciągle
mieszając na średnim ogniu tak długo, póki niewchłonie mleka. Następnie zdjąć z ognia, dodać 3 dkg masła, cukier, pokruszone bezy, serek homogenizowany, powidła morelowe, jajko oraz żółtko. Następnie masę dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, na dnie położyć natłuszczony krążek pergaminu, po czym wlać masę ryżową, a na wierzchu ułożyć krążki ananasa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na średnim ogniu. Po upieczeniu pozostawić w tortownicy do przestygnięcia, następnie przełożyć na talerz jak tort. Podawać na zimno. Smacznego