Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Tort śmietankowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na 18 urodziny , zrobiłam oto taki torcik

Tort śmietankowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowy

 

  • BISZKOPT
  • jajka-6 szt
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • KREM
  • śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml
  • cukier puder -1 łyżka
  • śmietan fix - 2 opak
  • DODATKOWO
  • dżem wiśniowy
  • wiórki kokosowe
  • porzeczki czerwone
  • PONCZ
  • woda gotowana - 1 szkl
  • sok z cytryny -0,5 szt
  • cukier -1 łyżka
  • spirytus - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy
BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania.
Tort śmietankowy
Biszkopt upieczony i przekrojony na krążki
Tort śmietankowy
Krążki ciasta przełożone dżemem i kremem
Tort śmietankowy
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem śmietanowym
Tort śmietankowy
Obsypujemy boki tortu wiórkami kokosowymi