Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Tort z granatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny tort z owcami przełożony owocowymi masami. Tort bardzo ładnie się prezentuje i tak jak wygląda tak pysznie smakuje.

Tort z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z granatem

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka maki
  • 2 łyzki kakao

 

 

  • Masa twarogowa:
  • 15 dag twarogu
  • 10 dag serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
  • 10 mandarynek z puszki

 

Sposób przygotowania:

Tort z granatem
Ciasto: Białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temp 180 stopi. Upieczony ostudzić i przekroić na 3 części. Masa pomarańczowa: Żółtka ugotować i ostudzić. Ostudzone utrzeć ze skórką z cytryny i sokiem z pomarańczy. Następnie dodać cukier puder i posiekaną margarynę. Całość utrzeć na puszysty krem. Masa twarogowa: Twaróg zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Pomarańcze obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Granata obrać. Mandarynki odsączyć z zalewy. Przełożenie: Na jeden biszkopt wyłożyć 1/3 kremu pomarańczowego i wyłóż część owoców przykryć połową kremu pomarańczowego i przykryć biszkoptem na biszkopt wyłożyć 1/2 kremu twarogowego resztę owoców i resztę kremu twarogowego, przykryć ostatnim biszkoptem i całość posmarować kremem pomarańczowym i udekorować owocami i startą czekoladą. 
Tort z granatem
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temp 180 stopi. Upieczony ostudzić i przekroić na 3 części.
Tort z granatem
Żółtka ugotować i ostudzić. Ostudzone utrzeć ze skórką z cytryny i sokiem z pomarańczy. Następnie dodać cukier puder i posiekaną margarynę. Całość utrzeć na puszysty krem.
Tort z granatem
Na jeden biszkopt wyłożyć 1/3 kremu pomarańczowego i wyłóż część owoców przykryć połową kremu pomarańczowego
Tort z granatem
Twaróg zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Pomarańcze obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Granata obrać. Mandarynki odsączyć z zalewy