SUPERPRZEPIS

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Tort z konfiturą z czarnej porzeczki  Więcej zdjęć (5)

Torcik szybki i prosty do zrobienia. Lekki, czekoladowo porzeczkowy. Krem powstał z konfitury, można użyć oczywiście innego smaku.

Składniki:

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

 

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao czarne
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem:
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietany 36 %
  • 1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki

 

  • dekoracje:
  • kwiatki jadalne
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • poncz:
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki nalewki z wiśni

Sposób przygotowania:

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
Biszkopt: Do miski wbijam białka i ubijam na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam na puch im dłużej tym lepiej. Maki, kakao i proszek przesiewam i dodaję do jaj po łyżce. Mieszam delikatnie od spodu. Wylewam na formę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia od spodu. . Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 40 minut. Sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest suchy. Jeszcze ciepły biszkopt wyjmuje z formy i wykładam do góry dnem na desce.Dekoracja czekolada: Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z ognia i czekam aż lekko przestygnie. Wycinam dwa arkusze papieru do pieczenia 20*40. Wylewam czekoladę na jeden arkusz i pędzelkiem albo nożem rozprowadzam ją, zostawiając po 1 cm z każdego brzegu nie posmarowany.Przykrywam drugim blatem papieru dociskając palcami ,żeby pęcherzyki które się wytworzyły pod papierem znikły. Zwijam w rulon od krótszego boku. Wstawiam do zamrażalki na noc. Po wyjęciu odwijam rulon i nożem podważam kawałki czekolady. Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem, dodaje konfiturę porzeczkową i dalej ubijam aż masa się połączy i będzie gęsta. Nie dodaję cukru. Wystudzony biszkopt kroję na trzy blaty, każdy z nich nasączam ponczem. Dolny blat smaruję 1/3 kremu, układam kolejny blat, nasączam znowu krem i ostatni blat który też nasączam delikatnie. Boki i górę smaruję kremem, z reszty robię szprycą kratkę. Boki tortu dekoruje czekoladowymi słupkami, robię to nożem bo czekolada topi się w rękach. Tort chłodzę w lodówce. 
Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
ciasto na biszkopt ubite i przełozone do formy
Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
biszkopt czekoladowy upieczony gotowy stygnie
Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
krem z czarnej porzeczki z konfitury i mascarpone
Tort z konfiturą z czarnej porzeczki
blaty biszkoptu przełozone kremem porzeczkowym