Sposób przygotowania:
Tort dwukolorowy
Upiec na 2 dni wcześniej jeden ciemny, a drugi jasny biszkopt. W przeddzień podania tortu, każdy biszkopt przekrajać w poprzek na połowę i każdy krążek oddzielnie nasączyć specjalnie przygotowaną herbatą. Wybite do miski jajka razem z cukrem ubić na parze, aż masa zgęstnieje i zatraci zapach surowych jajek. Utrzeć masło, a gdy sie spieni, dodawać po trochu masy jajecznej ostudzonej i jeszcze razem utrzeć. Do masy dodać aromat. 1/4 część masy odłożyć a do reszty ciągle ucierając, dodawać po trochu zmiksowanego dżemu z czarnej porzeczki. Nasączone krążki biszkoptu posmarować masą, złożyć jeden na drugi. Boki i powierzchnie tortu posmarować pozostałą masą, wycisnąć szprycą dekorację. przy pomocy dwóch szerokich mocnych noży przenieść tort na paterę, mocno schłodzić. Krajać przed samym podaniem, maczając nóz w letniej wodzie. Na powierzchni tortu dekorację można zrobić także z masy wymieszanej z dżemem, lub udekorować konfiturą, czy połówkami orzechów.