jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort dwukolorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort dwukolorowy polecany na urodziny i większe uroczystości

Tort dwukolorowy

Składniki:

Tort dwukolorowy

 

  • CIASTO I JASNE:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 5 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO II CIEMNE:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 3 dag kakao
  • 5 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 50 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • aromat rumowy- kilka kropli
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • DO NASĄCZANIA;
  • 1 szklanka mocno osłodzonej herbaty zawkaszona sokiem cytrynowym

Sposób przygotowania:

Tort dwukolorowy
Upiec na 2 dni wcześniej jeden ciemny, a drugi jasny biszkopt. W przeddzień podania tortu, każdy biszkopt przekrajać w poprzek na połowę i każdy krążek oddzielnie nasączyć specjalnie przygotowaną herbatą. Wybite do miski jajka razem z cukrem ubić na parze, aż masa zgęstnieje i zatraci zapach surowych jajek. Utrzeć masło, a gdy sie spieni, dodawać po trochu masy jajecznej ostudzonej i jeszcze razem utrzeć. Do masy dodać aromat. 1/4 część masy odłożyć a do reszty ciągle ucierając, dodawać po trochu zmiksowanego dżemu z czarnej porzeczki. Nasączone krążki biszkoptu posmarować masą, złożyć jeden na drugi. Boki i powierzchnie tortu posmarować pozostałą masą, wycisnąć szprycą dekorację. przy pomocy dwóch szerokich mocnych noży przenieść tort na paterę, mocno schłodzić. Krajać przed samym podaniem, maczając nóz w letniej wodzie. Na powierzchni tortu dekorację można zrobić także z masy wymieszanej z dżemem, lub udekorować konfiturą, czy połówkami orzechów.