Sposób przygotowania:
Tort Królewski wg Beaty
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy w miseczce na 10 minut do lodówki, następnie wyciągamy i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier prawie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki oraz kakao przesiewamy dwukrotnie. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby składniki dobrze się połączyły. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (o średnicy 26 cm). Biszkopt pieczemy ok 40 min w 160 st C. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i 2-3 razy rzucamy na podłogę z niewielkiej wysokości. Biszkopt ułoży się i wyrówna. Wstawiamy biszkopt z powrotem do ciepłego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, pozwalamy mu spokojnie wystygnąć. Wystudzone ciasto ostrożnie przekrawamy na 3 blaty (polecam przecinać nitką). Krem: 1 szklankę mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Resztę mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość szklanki i gotujemy mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń zaciągamy folią spożywczą (tak aby na jego wierzchu nie zrobiła się "skórka" i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W miseczce miksujemy masło roślinne a następnie partiami dodajemy zimny budyń. Miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą i powstanie krem. Składanie tortu: Na dolny blat biszkopta nakładamy połowę konfitury i rozsmarowujemy. Na konfiturę nakładamy 1/4 kremu i rozsmarowujemy. Nakładamy drugi blat biszkopta i czynność powtarzamy (konfitura i 1/4 kremu). Przykrywamy ostatnim blatem i resztą kremu (odkładamy część do dekoracji) smarujemy boki i wierzch tortu. Tort dekorujemy. Ja zrobiłam beziki z kremu i ozdobiłam je złotymi cukrowymi perełkami. Dodatkowo posypałam tort siekanymi orzechami. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na min 2 godz. Smacznego :)