ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Tortilla z kurczakiem i pekinką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta tortilla z nadzieniem w sosie majonezowo-ketchupowym z czosnkiem

Tortilla z kurczakiem i pekinką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortilla z kurczakiem i pekinką

 

  • 4 gotowe placki tortilli
  • 2 duże udka z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • pół zielonego ogórka
  • Kilka łyżek ketchupu i majonezu
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Tortilla z kurczakiem i pekinką
Udka z kurczaka gotujemy do miękkości (można wykorzystać udka np. z wywaru), mięso oddzielamy od kości i dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę, poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojony na kawałki uprzednio obrany pomidor, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w paseczki zielony ogórek. Przygotowujemy sos: ok. 4 łyżki majonezu mieszamy z 4 łyżkami ketchupu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dodajemy do reszty składników. Tak przygotowany farsz nakładamy na placki tortilli i zwijamy. Ja po zwinięciu wkładam całość na minutkę do mikrofalówki żeby je podgrzać ale żeby nie były bardzo gorące. Smacznego :)
Tortilla z kurczakiem i pekinką
Składniki nadzienia tortilli, jeszcze bez sosu
Tortilla z kurczakiem i pekinką
Sos majonezowo - ketchupowy z dodatkiem 3 ząbków czosnku
Tortilla z kurczakiem i pekinką
I jeszcze tylko zwinąć i gotowe. Smacznego zajadania:)