blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Tradycyjna strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: Å‚atwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Åšwietny przepis naprawdÄ™ polecam!

Tradycyjna strucla z makiem

Składniki:

Tradycyjna strucla z makiem

 

 

  • –  Fistaszki w Å‚upinie Bakalland

 

  • –  pół szklanki miodu â–  tÅ‚uszcz do formy

Sposób przygotowania:

Tradycyjna strucla z makiem
Drożdże rozprowadzić śmietaną. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki i wbić do niego jaja. Dodać posiekane dość miękkie masło, drożdże ze śmietaną oraz szczyptę soli. Zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na duży, niezbyt cienki prostokąt. Fistaszki wyłuskać z łupinek i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Zostawić odrobinę do dekoracji. Resztę wymieszać z masą makową, dodając miód i likier. Masę wyłożyć na ciasto, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kiedy wyrośnie, piec 50 minut w temperaturze 180°C. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier. Posmarować nim wystudzoną struclę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.

Tagi:

jajko jajka