natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Trociniak.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek jest rewelacyjny. Każdemu zasmakuje!

Trociniak.

Składniki:

Trociniak.

 

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 3 galaretki agrestowe
  • 1 l. wody
  • 5 jabłek

 

  • Wierzch:
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Trociniak.
Z podanych składników na biszkopt pieczemy biszkopt. (Na krem) z ½ l. mleka odlewamy ½ szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką. Gotujemy. Gdy ostygnie ucieramy z masłem. (Masa jabłkowa) w 1 l. gotowanej wody rozpuszczamy 3 galaretki i studzimy. Gdy zacznie gęstnieć galaretka, dodajemy 5 startych na grubych oczkach jabłek i mieszamy. (Na wierzch) roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy wiórki kokosowe z cukrem i prażymy przez chwilę. Studzimy. Biszkopt smarujemy połową kremu. Na to wkładamy masę jabłkową. Chłodzimy. Gdy masa w lodówce mocno stężeje, wkładamy drugą połowę kremu i posypujemy zimnymi, uprażonymi wiórkami.