agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Truskawkowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i delikatne a do tego tanie i szybkie ciasto

Truskawkowa rozkosz

Składniki:

Truskawkowa rozkosz

 

  • cukier puder 4 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 opak
  • truskawki 50 dkg
  • czekolada gorzka - 0.5 szt
  • biszkopt jasny - 1 szt
  • mleko 1/3 szklanki
  • żelatyna 1 łyżka
  • śmietana 36% 0.5 ml
  • sok ananasowy 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Truskawkowa rozkosz
Umyć truskawki dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć je. Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa. Truskawki zmiksować blenderem, galaretkę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić galaretki, do truskawek dodać 2 łyżki cukru pudru i wlać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 niepełnej szklance wody. Wymieszać dokładnie całość. Jak mus zaczyna gęstnieć wylać go na biszkopt. Po całkowitym stężeniu ubić 0,5 l kremówki, dodać 2 łyżki cukru pudru i wlać żelatynę ( 1 łyżka żelatyny namoczona w 1/3 szklanki mleka, po 20 minutach leciutko podgrzana i wymieszana). Po rozłożeniu śmietany włożyć ciasto do lodówki w celu schłodzenia. Zetrzeć czekoladę na tarce o drobnych otworach i posypać wierzch ciasta.