grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki, prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny pomysł na danie z rybą: tuńczyk z aromatyczną salsą z awokado, limonki i pomarańczy.

Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy
 

ETAP 1:

Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy
Przygotowana salsa jest idealna również do dań z drobiem.

Przygotowanie salsy rozpoczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. Pomarańcze filetujemy na cząstki bez skórki i błonek.
Awokado przekrawamy, usuwamy pestkę, po czym obieramy ze skóry. Awokado kroimy w kostkę.

W miseczce mieszamy sok z pomarańczy, sok z limonki. Doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem. Dodajemy pomarańcze, cebulę i awokado. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

Steki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Rybę grillujemy ok. 2 minut z każdej strony.

Steki serwujemy z dodatkiem salsy, kawałkami limonki i listkami świeżej kolendry.