Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trwa sezon porzeczkowy, polecam, więc upiec pyszne ciasto. Moje ciasto wyszło lekko piaskowe i bardzo delikatne w smaku. Posypane lekko kwaśnymi owocami. Całość dopełnia bardzo słodki lukier. Ciasto polecam z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy.

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem

Składniki:

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

Lukier:

  • 1 białko
  • cukier puder ( około 1 szklanka )
  • sok z cytryny ( kilka kropli )

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając.

2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie ucieramy.

3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. 4. Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie rozkładamy je na cieście.

5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki.

6. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru. Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.

7. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy.

Rady: Szklanka do odmierzania składników 250 ml.