Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierany makowiec z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ten makowiec piekłam pierwszy raz,przepis znalazłam w starym zeszycie.Wyszedł bardzo mięciutki i wilgotny.Od dzisiaj mój ulubiony.

Ucierany makowiec z jabłkami

Składniki:

Ucierany makowiec z jabłkami

 

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag suchego zmielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 40 dag jabłek

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  • dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Ucierany makowiec z jabłkami
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.Następnie dodajemy mak,kaszę mannę i proszek do pieczenia.Ucieramy. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy do masy i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy i wyjmujemy z blaszki. Polewa: kakao mieszamy z cukrem i gorącą wodą ,tak żeby powstała gęsta papka.Dodajemy masło i chwilę gotujemy na mały ogniu,aż składniki się rozpuszczą cały czas mieszając.Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż składniki się połączą a polewa będzie szklista i gęsta.Polewę smarujemy na cieście.Gdy zastygnie dowolnie dekorujemy.Ja udekorowałam kandyzowanymi owocami.