Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny makowiec, idealne ciasto do porannej kawki.

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 szkl mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 20 dkg maku
  • 15 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek grysiku
  • 50 dkg jabłek
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • migdały

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie
Z podanych składników przygotowujemy ciasto kruche. Zagniatamy ciasto jak na makaron, następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mak zaparzamy we wrzątku, mielimy dwa razy. Masło rozpuszczamy i chwilę schładzamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do masła dodajemy mak, grysik, żółtka, cukier, jabłka oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek oraz budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę z przygotowanym ciastem kruchym. Wyrównujemy i pieczemy około 50 minut w temp. 170 stopni. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie
Z podanych składników przygotowujemy ciasto kruche. Zagniatamy ciasto jak na makaron, następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie
Do masła dodajemy mak, grysik, żółtka, cukier, jabłka oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek oraz budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Makowiec z jabłkami na kruchym spodzie
Masę wylewamy na blaszę z przygotowanym ciastem kruchym. Wyrównujemy i pieczemy około 50 minut w temp. 170 stopni.