zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 713]

Makowe z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny makowiec z jabłkami, nie wysycha, i długo zachowuje świeżość.

Makowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe z jabłkami

 

  • Puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g
  • 10 dag masła
  • 5 jajek
  • 80 dag jabłek
  • 8 łyżek grysiku
  • Łyżeczka pr. do pieczenia
  • 20dag cukru
  • 20 sztuk herbatników
  • Ew. polewa czekoladowa
  • Grubo mielone migdały

 

Sposób przygotowania:

Makowe z jabłkami
Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksujędosypując grysik i cukier.



Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta i  mieszam. Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.



Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.



Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami.
Makowe z jabłkami
potrzebne składniki do makowca z jabłkami
Makowe z jabłkami
żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.
Makowe z jabłkami
Jabłka myję , obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. Utarte dodaję do ciasta, mieszam. Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.
Makowe z jabłkami
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C , i piekę około 50 minut.